torstai 5. marraskuuta 2015

Gulffin bensamanta

Viime kesänä kun kävin lapsuuden kaverini luona pyörähtämässä sain hänen isältään vinkin eräästä vanhasta bensapumpusta. Hän kertoi pumpun sijaitsevan Vaasan seudulla eräässä pienessä kylässä, jonka ohi he ajavat mennessään vanhimman pojan mökillä käymään. Hän kertoi että pumppu on ison säiliön päällä ja että siinä on samanmoiset lasiset sylinterit kuin minun Esson bensamantassa. Mielenkiinto heräsi samantien. Kotiin päästyä selailin heti netistä karttaa ja reittiä missä pumppu pitäisi sijaita. Google mapsia käyttäen lähdin seuramaan kuvan kera reittiä ja pian kuvaruudulla näkyi pieni hahmo Österhankmon kylän kohdalla erään kasvitarhan edustalla. Kuvaa kun suurensi niin bensamantahan se siinä komeili ruudulla farmisäiliön päälle asennettuna.

Tästä parin viikon päästä kun oli muutenkin asiaa Vaasaan niin teimme pienen ylimääräisen lenkin ja kävimme katsastamassa pumpun sijaintia ja että näyttäisikö se olevan vielä käytössä.


Tässä pumppu autosta päin kuvattuna.  








Tien toisella puolella oli talo ja sen edustalla postilaatikko, mutta laatikossa ei ollutkaan nimeä. Muutenkin kylän raitti oli hiljainen ja silloin en saanut selville kuka pumpun omistaa. Kotiin päästyä googletin kylän nimellä ja kasvitarha yms. sanoilla ja sain ruudulle joitain yrityksen nimiä, jotka kylällä sjaitsee. Ja sieltä se yksi osoite pisti silmään, joka sopi juurikin tämän pumppua vastapäivää sijaitsevaan taloon. Siinä sijaitsi vihannesviljelijä. Mutta jostain kumman syystä hänen puhelinnumeroaan ei ollut missään nettilinkissä missä piti yhteystietoja oleman. Myöskään numerotiedustelusta sitä ei saanut, vaikka viljelijän nimen tiesikin. No kuinka saan yhteyden tähän mieheen. Sitten päätin kirjoittaa koneella pienen kirjeen, jonka lähetin tälle vihannesviljelijälle. Kerroin kirjeessä keräilyharrastuksestani ja että olisin kiinnostunut kyseisestä bensapumpusta.  Sitten sain muutaman viikon päästä puhelun. Sielläpä soitti kyseisen pumpun omistaja, joka todella asuu tien toisella puolella. Hän kertoi pumpun olevan myytävänä ja vieläpä harrastaja ystävälliseen hintaan. Ainoana ehtona hänellä oli, että farmisäiliö pitää jäädä paikoilleen ja että pumpusta menevien putkien reiät pitää saada vesitiiviiksi. 

Tästä jälleen jokusen viikkoa eteenpäin mentyä kävimme isännän kanssa pumppua katsomassa lähemmin ja saimme mitattua tarvittavien tulppien mitat, jotka sitten saisi asentaa farmisäiliöön jääviin reikiin. Pumppu tosiaan paljastui Gulffin vanhaksi pumpuksi, joka on palvellut Österhankmon kaupan edustalla. Pumpun omistaja asui itseasiassa kyseisessä rakennuksessa missä kauppa on ollut. Hän myös kertoi, että näitä säiliöitä on alunperin ollut kaksi vierekkäin, mutta toinen on jo 60-70 luvun vaihteessa hävitetty jonnekin. Lisäksi hän kertoi, että on hänellä vielä 2-tahti pumppukin, joka on ollut näiden farmisäiliöiden vierellä. Tätä pumppua hän oli säilyttänyt ulkorakennuksessa aina 60-luvun lopulta saakka, jolloin pumppu on tarkistettu huoltajan toimesta viimeksi. 

Pumppujen nouto sovittiin viikon päähän, jolloin pääsimme pakettiautolla kuormaa hakemaan. Bensamanta irtosi todella helposti paikaltaan. Ja putkiliikkeestä hankitut tulpatkin sopivat tismalleen paikoilleen. Bensamantan alkuperäinen pistooli oli otettu vuosien saatossa uusiokäyttöön, mutta se löytyi uudemman farmisäiliön yhteydestä. Lisäksi myyjä toi pihaan vielä 3 vanhaa vannetynnyriä, joista yhdessä oli stanssattuna gulffin logo päätyyn. Tavarat saimme juuri ja juuri mahtumaan autoon ja eikun nokka kohti kotia. 



Pumpun entisöintityöt käynnistyivät ensin purkamisella ja siitä alkaa osien putsaus ja kiillottelu.



Pumppuosa oli jumiutunut vuosien saatossa, veivi ei liiikkunut suuntaan ei toiseen.

Pumppukaapin toinen ovi oli vuosien saatossa mennyt hukkaan, mutta onneksi toinen on malliksi olemassa, josko saadaan siihen vastakappale teetettyä.


Tämän pumpun valmistenumero on 2163

Tämä vanha kartiomallinen alasäiliö on Isonkyrön osuuskaupan vanha. Nyt se pääsee viettämään eläkepäiviään Gulffin bensamantan alle.

  Tämänkin pumpun päällä on joskus ollut valomainos, mutta poistettu jo ennenkuin oli saapunut Österhankmon kaupalle.

 Pumppuosa kun aukaistiin, niin se oli aika täynnä roskaa ja liukupinnat ruosteessa. Useiden "napautus/kopautus" hoitojen jälkeen osat irtosivat ja pintoja päästiin puhdistamaan. Ja johan alkoi pumppu jälleen toimia.

 Puhdistettuja ja kiillotettuja osia odottamassa kasausta

Alkuperäinen tankkauspistooli oli vuosien saatossa otettu toiseen farmitankkiin käyttöön, mutta saimme sen mukaan asennettavaksi takaisin alkuperäiselle paikalleen.













 Pumppukaappi nostettuna kartiosäiliön päälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti