perjantai 14. helmikuuta 2020

Gilbert & Barker 80 "Tru Meter" bensapumppu

Kyseinen pumppu löytyi samasta paikkaa kuin aiemmassa tekstissäni mainittu Avery Hardollkin. Pumppu on ollut käytössä Isokyröläisellä autoilijalla vuosikymmeniä ja kun tilalle oli löytynyt uudempi pumppu niin kyseinen pumppu oli taltioitu pihan perälle. Valitettavasti alkuperäinen mittaritaulu on vuosien saatossa kadonnut, samoin sitä ympäröinyt pumpun yläosan pelti. Mittaritaulu on ollut kellotaulu - mallinen.  Pumppu on ollut alunperin jonkun Esson pumppuna. Sen tarkkaa vuosimallia on vaikea sanoa mutta se menee 1930-luvun loppuun tai heti 1940- luvun alkupuolelle. Tästä on tarkoitus tehdä likipitäen samanlainen kuin se on ollutkin. Alaosan pumppukoneiston ja sähkömoottorin tulen varmaankin jättämään pois ja teen tilalle hyllyt, joten tästä tulee hyvä kaappi. Alustavasti on vaimon kanssa keskusteltu, josko tämän saisi sijoittaa tulevaisuudessa pojan huoneeseen. Saa nähdä kuinka käy?!




Alkuperäinen kellotaulu puuttuu ja samoin sitä ympäröivä pelti. Sain kuitenkin mallikuvat mittojen kanssa Isosta Britanniasta yhdeltä harrastajalta. 

Ampiaiset ovat rakentaneet pesäänsä pumpun kylkeen asennettuun sähkökaappiin, mutta nyt ne saavat etsiä pesäpaikkansa muualta. 


Pumpun sähkömoottori
Sähkömoottorin tunnuspelti. 


Pumpun tyyppikilpi oli onneksi säilynyt paikallaan.








Pumpun päällä on alunperin ollut myös noin 10 - 15 cm korkea "laatikko" jonka sivustoilla on ollut öljy-yhtiön mainoslasit ja laatikon päällä on ollut valomainoskuvun eli globen jalusta.  



Tässä näkyy taustalla samanmoinen pumppu

Myös tässä kuvassa näkyy vasemmassa laidassa juuri samanmoinen pumppu kuin tuo minun omani.











Tarrat asennettuna paikoilleen. Suomessahan ei ole tätä Esson logomallia käytetty, mutta päätin kuitenkin tämmöiset tarrat laittaa ihan koristeellisuuden vuoksi. Mittaritaulu on vielä työn alla, jotta siihen saadaan samankaltainen kellotaulu kuin siinä on ollutkin. 

Nykyään polttoainemittari /-pumppukokoelmani on näytillä Vaasan Auto- ja Moottorimuseossa. Kuvassa oikealla sama mittari, nyt entisöitynä sellaiseksi kuin se on ollutkin. Tokikaan tuollaista pyöreää globea ei sen päällä ole ollut vaan samanlainen Esson ovaaliglobe kuin seuraavassa kuvassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti