maanantai 19. toukokuuta 2014

Fiat 25R entisöintiprojekti

Kevään 2013 aikana tai itseasiassa jo viime vuoden puolella aloin miettimään Isännälle soppelia syntymäpäivälahjaa, koska hän täyttäisi kesäkuulla pyöreitä vuosia. Tavoitteena ja unelmana oli etsiä Holder B12 tai vaihtoehtoisesti Holder B10 mallinen traktori. Sen tiesin jo alkuaan että tehtävä tulee olemaan todella vaikea. Saksastahan niitä saisi, mutta hintaa tulisi liian paljon. Isännän kototilalla on ollut -50 luvun loppupuolella Holder B12 mallinen traktori, jolle hän on pikkupoikana vienyt heinää eteen, koska joku naapurin isännistä oli tuumannut että paljonkohan tuo peli syö.
Taisi olla tammikuuta kun kuulin, että jossain tapahtumassa Etelä-Pohjanmaan alueella olisi kyseinen Holder ollut esillä ja esittelylapussa olisi entisen omistajan nimenä ollut isännän isäukko ja nykyisenä olinpaikkana Alajärvi. Mutta siihen tiedot sitten katkesivatkin. Isäntä muisteli että silloin kun Holder on heiltä lähtenyt maailmalle niin se olisi mennyt juuri Alajärvelle, jossa se siis saattaa edelleen olla mutta kenellä? Monella eri foorumilla ja useilta tuttavilta ja tuttavien tuttavilta asiaa yritin metsästää, mutta en traktoria löytänyt. No mitäs sitten hankitaan lahjaksi?
Keväällä kun olin käymässä E-P:n traktorimuseolla niin museon omistaja Jaskarin Matti kysyi minulta että kiinnostaisiko vanhempi Fiat traktori. No kyllähän se kiinnosti ja kun sen rivissä näin niin ihastuin samantien. Pieni Fiat 25 R siinä nökötti hieman maskin alareuna rutussa. Matti kertoi että moottori on kuin uusi. Traktori oli ollut jollain nuukalla vanhalla pojalla joka oli siitä kuitenkin päättänyt luopua ja Matti oli sen hankkinut itselleen vaikka hänellä jo samanmoinen rivissä olikin entisöitynä. Fiksattavaa traktorissa olisi, mutta niin alunperin ajatuksena olikin että isännälle hankittaisiin projektia tulevan syksyn ja talven illoiksi. Ilmoitin traktorista sisarilleni sekä äidilleni ja kaikki olivat asiasta innoissaan ja niimpä kauppoja alettiin Matin kansa hieromaan.
Kesäkuun alkupuolella kaupat saatiin sovittua ja traktori haettiin yhdessä veljeni kanssa ja varastoitiin hänen työmaalleen odottamaan tulevaa syntymäpäivää. Paria päivää ennen h-hetkeä kuskasimme Fiatin vanhempiemme naapurin verstaan taakse, josta sen ajoimme sitten juhlapäivänä päivänsankarin eteen ja oli siinä juhlakalun naama leveässä hymyssä ja ihmeissään, mutta pian jo innolla ajeli "uudella" traktorillaan rinkiä.
Nyt jo kesän taituttua syksyyn Fiat on jo ollut hetken verstaalla purettuna ja entisöintityön alla. Päätin että esittelen aika-ajoin projektin etenemistä. Tässä jo muutamia kuvia alkuvaiheesta ja nykyisestä tilanteesta.

 Fiat Etelä-Pohjanmaan traktorimuseolla rivissä
Kuljetus kohti uusia maisemia voi alkaa
Uuden kodin pihassa

Projekti ajettuna verstaalle ja purku voi alkaa


Maski oiottuna ja on kuin uusi, kunhan saa pintavärin päällensä

Pikkuosaa pohjamaalissa
Runkoa ja moottoria putsattuna, pohjamaalia odotellessa


 Pohjamaali päällä, pian on jo pintavärin aikaNyt on pintaväriä vedetty ensimmäinen kerros, vähintään toisenkin kerroksen tarvitsee. Pikkuosia on todella paljon. Niin etu- kuin takavanteetkin ja lokasuojat menivät hiekkapuhallukseen tänään 14.10. Muut osat on hiottu käsipelin ja suurin osa on jo maalattuna odottamassa kokoonpanovaihetta. laitellaan taas lisää kuvia kunhan projekti etenee.


  Nyt alkaa osat löytyä pikkuhiljaa takaisin paikoilleen.
 Kuvassa näkyvä jo paikoilleen asennettu uusi hihna löytyi loppukesästä Juthbackan markkinoilta erään rompemyyjän pöydältä. Aito ja alkuperäinen, alkuperäinen pahvikin vielä päällänsä ja hyvässä kunnossa. Pahvin takana olevaa sopivuuslistaa kun selasin niin siinä se luki Fiat 25R.  Ja hintaa taisi olla 2 euroa. Oli kuulkaa hymys pitelemistä.

Hiekkapuhallukset hoiti nopeasti, mutta kuitenkin huolellisesti TT huolto- ja korjauspalvelu Isostakyröstä. Ja vielä harrastelijaystävälliseen hintaan. Tämä kontakti oli hyvä löytö tulevaisuuttakin ajatellen.


 Nyt on hieman lisää saatu kasattua ja vanteetkin ja lokasuojat on saatu pohjamaaliin.

Sivupellitkin oli ihmeen kaupalla pysynyt traktorissa tallella. Ja vieläpä hyvässä kunnossa.

Tätä ilmansuodattimen tarraa, tai itseasiassa siirtokuvaa olen yrittänyt metsästää. Jotenkin vain olisi minun mielestäni paremman näköinen, jos tämänkin saisi mukaan alkuperäisen kaltaisena. Eli toivoisinkin että jos sinulla on vanhemman sarjan Fiat traktori ja siinä on kyseinen tarra/siirtokuva vielä luettavissa niin ota yhteyttä tai laita kuvaa suoraan tulemaan saari79@gmail.com osoitteeseen. En ole varma onko kyseinen kuva samankaltainen 25R mallissa ja esim. 211R, 311R ja 411R malleisssa? Mutta niidenkin vastaavat kuvat kelpaavat minulle, kunhan on vanhemmasta Fiat traktorista! Toivottavasti malli löytyisi.


Tämä kuva on Etelä-Pohjanmaan traktorimuseossa olevasta vastaavasta traktorista. Kyseistä takavaloa metsästän myös meidän projektiimme. Tai vastaavasti 211R, 311R tai 411R malleissa käytetty takavalo käy myöskin. Ilmoittele jos sellaisesta olisit valmis luopumaan tai vinkkaa jos tiedät sellaisesta. Kiitos!


Muutama osa on löytänyt jälleen paikallensa.Maski ja etuvalot asennettuna. Pian jo aletaankin asentamaan sähköjä paikalleen. Uusi eturengas tilattiin Jaskarin Jukalta Nurmosta ja sen pitäisi saapua ensi viikon aikana. Sitten saakin jo renkaat asentaa paikoilleen.

Renkaat on nyt paikoillaan ja samoin lokasuojat. Alkuperäinen eturengas vielä vaihdetaan uuteen kun saapuu. Pientä paikkamaalausta vielä on. Sitten sähköjen vetoa. Nyt vain odotellan Pohjois-Suomen Sähköltä alkuperäisen kaltaista metallista sähköjohtojen suojaputkea, jolla takavaloille menneet johdot on aikoinaan suojattu.


Nyt on tankki paikoillaan ja sähköjäkin jo vedettynä. Näissä kuvissa näkyykin alkuperäisen kaltaista johdon suojaputkea kerällä. 

Istuinta vielä odotellaan verhoilijalta. 


Fiatissa on kirjaimellisesti puolet valot päällä, kun katkaisijasta laittaa lyhyet päälle. Enpä ole ennen nähnyt näin valojen toimivan.


Ja kun on pitkät päällä niin koko koppa on silloin valaistuna.

Tarrojen asettelua
Siinä se olis! Pientä värivikaisuutta on havaittavis mutta saa kelevata.
Vain istuin puuttuu! Sitä on jo aikalailla odoteltu verhoilijalta takaasin!

Nyt näkyy takavalojen johdotuksetkin hianosti


Sivupellitkin löysi paikallensa
Pitäähän sitä edustajan mainoskin näkyä!

 
 Nyt Fiat 25 R projketi alkaa olemaan valmis. Pieniä paikkamaalauksia pitänee tosin varmaan vielä tehdä.

 Kun kelitkin alkoi lämpenemään niin pitihän Fiiattia päästä ulkoiluttamaan!
 Werkku poikakin pääsi paapan kyyttiin.
Kyllä kelpaa tuolla istuimella istua ja körryytellä kylän raitilla. Kiitoksia Verhoomo Huhtakallio Jalasjärveltä. Todella hienoa työtä.

1 kommentti:

  1. Hieno kone. Meillä on kanssa samanlainen 25r elvytyksen alla tampereella. Onko hehkut kytketty sarjaan etuvastukzen kautta vai kuinka? Jos joku tietää niin soita 040 7710889 /Jorma

    VastaaPoista