torstai 5. marraskuuta 2015

Esson Bensa Manta (Fennia)

Laitanpa tänne blogiin myös seuraavaa projektia esille. Kesällä tuli tuommoinen Esson vanha bensapumppu hommattua eräästä huutokaupasta. Ainoana miinuksena on, ettei siinä ollut enää kartiomallista säiliötä olemassa. Tämä pumppu on ollut aiemin Ylistaron koeasemalla pumppuna. Pumppu on ollut Esson säiliön päällä.

Nyt sain sen purettua osiin ja seuraavaksi pitäisikin viedä kuoret hiekkapuhallukseen. Molemmat lasit ovat täysin ehjät ja ainakin nyt näyttää siltä että mekaniikkakin toimii, mutta katsotaan. Alkujaan ilmeisesti nuo kaikki messinkiosatkin ovat olleet värjättynä punaiseksi, mutta nyt ajattelin putsata ja kiillottaa ne ja muuten tietenkin väriksi tulee punainen. 







Valmistaja Oy Nylund & Rahikainen Ab:n konepaja Helsinki. Merkki Fennia ja valmistenumero 1394




















                           Bensamanta on saanut värin pintaan ja messinkiosat on kiillotettu




Tämmöinen Esson "globe" eli valomainos on alunperin ollut pumpun päällä. Tämä löytyy Vaasan automuseosta.



Alunperin tämäkin Esson pumppu on ollut tämmöisen kartiosäiliön päällä. Nämä kaksi ehjää säiliötä löytyivät Isonkyrön Tuuralasta. Molemmat säiliöt ovat olleet jossain Isonkyrön osuuskaupan toimipisteessä käytössä 30-60-luvulla. Ne on huutokaupalla myyty 1970 luvulla. Oma Esson bensamantakin pääsee nyt takaisin kartiosäiliön päälle. 

Säiliö värjättynä ja odottamassa asennusta omalle paikalleen.


Tein bensamantalle oman jalustan pihamaan reunalle, jossa se saa viettää rauhassa eläkepäiviään. 

Säiliö asennettuna paikallaan.

Pumpun paikalleen nostossa tarvittiin naapurin kauhakuormaajaa apuna. Naapurin isäntien kanssa yritimme pumppua ensin nostaa paikoilleen, mutta se painoi sen verran paljon että tarvittiin konevoimaa avuksi. 



Maisemointia suoritettu niin "istuu" paremmin paikalleen! 

3 kommenttia:

  1. Morjens, meiltä löytyis tollanen samanlainen pumppu ilman kaappia, laita viestiä jos kiinnostaa ja voin laittaa kuviakin. T. Eeli Etelämäki/0453262892

    VastaaPoista
  2. Meillä on alkuperäinen manta tädellisnnä. Bensappumppu,letkut,säiliöt,lieriöt,lukittava etuosa ei klommoja tai peltivauioota. Betoninen jalussta. Säiliö ollut maan alla. Jos kiinnostaa ota yhteyttä.

    VastaaPoista
  3. Laitatko yhteystietoja tulemaan. saari79@gmail.com tai 0505377954. Kiitos!

    VastaaPoista